Soittaminen harrastuksena


Oletko miettinyt soittoharrastuksen aloittamista itse tai haluaisiko lapsesi opetella soittamaan jotain instrumenttia?

Lähes kaikki ihmiset ikään katsomatta ovat musikaalisia ja voivat opetella soittamaan. Miksi siis tyytyä nauttimaan musiikista vain kuuntelemalla sitä, jos voi myös itse olla tekemässä musiikkia? Mikä parasta, soittoharrastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa!

Soittimen valinta

Soittimen valinta lähtee henkilön omasta mieltymyksestä jotain soitinta kohtaan. Lapselle voi joutua tämän pienestä fyysisestä koosta johtuen valitsemaan ensimmäiseksi soittimeksi kooltaan vähän pienemmän, mutta onneksi useimmat puhallinsoittimet ja lyömäsoittimet sopivat kooltaan kaiken ikäisille. Matalista vaskisoittimista on myös pienempiä ns. sisar- ja serkkumalleja, joilla voi aloittaa ja vaihtaa myöhemmin sitten isompikokoiseen soittimeen. (Kts. soittimien vuokraus)

Musiikkityylit

Erilaisia musiikkityylejä on laidasta laitaan ja jokaiselle on jokin mielimusiikkilaji, jota kuuntelee mieluiten. Puhallinsoittimia käytetään lähes poikkeuksetta erilaisissa orkestereissa ja kokoonpanoissa. Koska puhallinsoittimet tuottavat keskenään hyvin erilaisia sointeja, saadaan niillä yhdessä aikaan monentyyppistä musiikkia. Puhaltimet sopivat niin klassiseen musiikkiin kuin rajuun rokkiinkin ja kaikkeen siltä väliltä. Lyömäsoittimilla tuetaan musiikin rytmiikkaa.

 Yksilöllinen opetus

Soitonopiskelun selkäranka ovat yksilölliset soittotunnit, joiden aikana kokenut opettaja ohjaa ja opastaa sekä soittimen hallinnassa että musiikin tuottamisessa soittimen avulla. Vaikka ensin alkuun puhallinsoittimet näyttävät hyvin mystisiltä kaikkine vipuineen ja painikkeineen, on niiden sormitukset suhteellisen helposti opittavia. Lyömäsoittimista löytyy nykyään myös elektronisia versioita, joita voi soittaa kuulokkeilla.

 Yhteissoitto muiden kanssa

Yksilöopetuksen rinnalla osallistuminen yhdessä muiden kanssa orkesterisoittoon on kehittävää. Kaikkien pitää soittaa hyvin yhteen ja tuoda soitettavaan kappaleeseen sen oman soittimen stemma, jolloin koko esitys muodostaa sellaisen lopputuloksen, jota kapellimestari ohjaa.

 Musiikin teorian tuntemus

Soittoharrastuksessa soittimen kanssa harjoitteluun tarvitaan myös musiikin teorian tuntemusta. Tietoa rytmiikasta, dynamiikasta, sävelten ja sointujen luonteesta sekä eri tyylilajeista saa parhaiten osallistumalla teoriatunneille. Teoriassa opittuja asioita sovelletaan sitten omassa soitossa. Nuottien lukeminen on kuin käyttäisi vierasta kieltä, nuotithan ovat symbolisia ja jokaisella nuottiin merkityllä symbolilla on jokin tarkoitus, joka toimii ohjeena soittajalle. Varsinkin länsimaisessa musiikissa noudatetaan tiettyjä rakenteita ja sovittua nuottikirjoitusta eli notaatiota.

 Soittoharrastuksen hyviä puolia:

Soittoharrastus kehittää sorminäppäryyttä ja ja kehon koordinaatiota sekä on tietysti mukavaa aivojumppaa. Soittaminen mukavien ihmisten joukossa rentouttaa ja luo mukavaa yhteenkuuluvaisuuden tuntua. Lisäksi:

  • sävelkorva kehittyy
  • rytmitaju kehittyy
  • motoriikka ja kehon hallinta kehittyy
  • soittaminen rentouttaa
  • keskittymiskyky paranee
  • lisää luovuutta
  • lisää pitkäjänteisyyttä
  • kehittää tunteita
  • lisää yhteistyökykyä muiden kanssa
  • voi olla koko perheen yhteinen harrastus
  • saa harjoitella ja saa välillä epäonnistuakin.

Ota yhteyttä