Yleistä kilpailuista

Dear, Höpö Nalle. En ole koskaan ollut kilpailuissa. Mitä teen?

Heippa, kysyjä. Partiotaitokilpailut ovat hauska tapa viettää kavereiden kanssa aikaa luonnossa erilaisia askareita tehden. Kilpailuissa näitä askareita kutsutaan tehtäviksi. Oleellinen osa kilpailuja on liikkuminen rastien välillä. Lukaisepa sivuiltamme Valmistautumisohjeita kilpailijoille, niin olet hieman paremmin kartalla, millaisia asioita voi tuumailla kilpailuihin valmistautuessa.

Tehtäväluettelo on kryptinen, enkä tajua mitään. Mistä apua?

Olemme julkaisseet hiljalleen vinkkejä eri tehtäviin. Tutustu niihin, niin kilpailu saattaa mennä aavistuksen verran paremmin.

Haluan tehdä nuotion. Saako kilpailussa tehdä nuotion?

Alkulähteessä avotulen teko on kielletty, vaikka metsäpalovaaraa ei enää olekaan. Vartiot eivät saa tehdä edes yörastilla nuotiota, vaan järjestämme yörastipaikalle puolikkaita tynnyreitä, joissa on tuli.

Retkikeitintä saa käyttää.

Ei-vielä-partiolaiset osallistujat

Saavatko EVP:t osallistua kilpailuun?

Ei-vielä-partiolaiset saavat osallistua kaikkiin sarjoihin, mutta eivät kilpaile Lounais-Suomen Partiopiirin mestaruuksista. Kaikissa vartiossa on oltava vähintään yksi jäsen, jolla on Suomen Partiolaisten vuoden 2015 jäsenmaksu voimassa. Vartiot, joissa on ei-vielä-partiolaisia, ovat mukana kilpailemassa Turun Metsänkävijöiden 90-vuotisjuhlakilpailun mestaruudesta, jos he muuten täyttävät sarjan vaatimukset.

Ovatko EVP:t vakuutettuja?

Ei-vielä-partiolaisilla on voimassa sama, toissijainen vakuutus kuin partiolaisillakin. Lisätietoja vakuutuksesta Partion sivuilta.

Varusteet

Mitä tarkoittaa uhrattava kattila?

Kaikki sarjat käyttävät kattilaa Kynttilä-tehtävässä ja lisäksi ru/ha tekevät hiekkahauteen kyseiseen kattilaan. Kattilaa ei siis rei’itetä tai muuten ehdoin tahdoin pahoinpidellä. Emme suosittele ottamaan teflonpintaista kattilaa, koska sen pinnoite todennäköisesti vaurioituu. Vartio voi korvata kattilan esim. isohkolla peltipurkilla, mikäli kokee tämän paremmaksi vaihtoehdoksi. Kynttilä-tehtävässä peltipurkin olisi hyvä olla retkikeittimeen sopiva ja ru/ha:lle voidaan antaa ohjeeksi, että purkin halkaisija olisi hyvä olla vähintään 15 cm.

Täytyykö majoitteeseen ottaa kepit?

Yörastilla on majoitteisiin tarvittavia keppejä, joten majoitteen ei tarvitse olla itsestään seisova.

Ilmoittautuminen

Miten ilmoittaudun kilpailuun?

Ilmoittautuminen tapahtuu jäsenrekisteri Kuksassa osoitteessa bit.ly/alkulahde.

Ilmoittautumisessa ei kysytty vartioni nimeä. Mitä teen?

Ilmoittautumislomake lipesi julkiseksi vähän ajoissa ja neljä vartiota ehti ilmoittautua nimettömänä. Asia kuitenkin korjattu ja asianosaisiin on otettu yhteyttä.

Ruokailu

Saako kilpailussa ruokaa?

Kilpailun aikana kilpailijoille ei tarjota ruokaa. Ruokarasteilla tehdään usein ruokaan liittyviä juttuja, mutta rastien antiin ei kannata luottaa pääasiallisena ruoanlähteenä. Vartion on siis suositeltavaa ottaa mukaan riittävästi itselle sopivia eväitä.

Kilpailun jälkeen kilpailukeskuksella on tarjolla ruokaa. Lauantaiaamuksi voi erillistä maksua vastaan varasta aamiaisen.

Saako kesken kilpailun käydä syömässä esim. hampurilaisia, jos matkan varrelle osuu sopiva ruokapaikka?

Kilpailusäännöt kieltävät ulkopuolisen avun käytön ja se voi johtaa kilpailusta hylkäämiseen. Maalaisjärjen käyttäminen on kuitenkin sallittua ja syömisestä kiinni jäämisen riski on hyvin pieni. Huomioittehan myös, että kilpailuaikataulu on varsin tiukka.