Tehtävän idea

Tehtävän idea lähti liikkeelle kilpailunjohtajan ideasta, että tällainen tehtävä olisi erittäin hieno toteuttaa. Tehtävää lähdettiinkin rakentamaan tehtäväryhmässä suurella innolla. Jossakin kohtaa kilpailua edeltävänä vuonna tehtäväryhmässä iski kuitenkin jonkin asteinen epätoivo, että onko näin mittavaa ja runsaasti resursseja vaativaa tehtävää mahdollista järjestää kaikille sarjoille. Päätös kuitenkin tehtiin, että kaikki vartiot pääsisivät pakenemaan huoneesta. Huoneiksi pohdittiin alussa rahtikontteja, mutta näiden todettiin kuitenkin olevan hintava ja epäkäytännöllinen ratkaisu. Huoneiksi harkittiin myös vaihtolavaan rakennettavaa huonetta, festariaidoista ja pressuista kasattavaa huonetta sekä kakkoskakkosesta ja pressuista toteutettavia huoneita. Lopulta päädyttiin kuitenkin ratkaisuun, jossa päätimme toteuttaa tehtävän torimyyntitelttojen avulla. Useista palautteista kävi ilmi, että vartiot olisivat halunneet tehtävän olevan pidempi. Tämä oli tehtäväryhmässä jo ennakkoon tiedostettu asia, mutta johtuen rajallisesta huoneiden määrästä, ei vartioiden voitu antaa suorittaa tehtävää kuin 20 minuuttia.

Toteutuminen ja mitä parannettavaa

Tehtävä toteutui mitä ilmeisimmin erittäin onnistuneesti palautteesta päätellen. Tehtävää valmistellessa kisaviikonloppuna, tuli rastilla toivottoman kova kiire saada huoneet täydelliseen käyttövalmiuteen, mutta ensimmäisten muutaman suorituksen lykkääminen oli oiva lääke tähän ongelmaan, ja rasti saatiinkin vietyä kunnialla loppuun.

Tehtävän kulku

Room Escape Vuokaavio

Huom! alussa on mahdollista avata kaksi lukkoa samanaikaisesti, tämä tekee lukkojen avaamisen kulun ymmärtämisestä vähän hankalampaa:

Kirjekuoresta tulee kirje, jossa on kirje vartiolle.

  • Kirjeessä piilotettu kirjaimet J-A-M-E-S B-O-N-D (Koodi 1: 007)

Lukko 1. Koodi 1: 007 avaa pöydällä olevan rasian, jossa on korttipakka, josta puuttuu kolme korttia.

  • Päiväkirjan lukkoon on kaiverrettu puuttuvien korttien maat, ja niistä tulee lukon avaava koodi (Koodi 3: 427) Esim. hertta 2, ruutu 4, pata 7

Lukko 2. Matkalaukun lukko aukeaa koodilla 2, joka selviää kalenterista (pöytäkalenteri) löytyvällä päivämäärällä. Huoneessa olevan takin taskusta löytyy vihje “muista tarkistaa matkan päivä”.  Kalenterissa lukee Matka.

  • Matka on sijoitettu päivään 8.12. (Koodi 2: 812).

Lukko 3. Koodi 3: 427 avaa päiväkirjan lukon. Päiväkirja löytyy avatusta matkalaukusta, joten lukko 2 pitää avata ennen kuin saa koodin 2 käyttöön.

  • Päiväkirjassa on post-it lappu jossa lukee “Lähetä sähköposti Kai:lle”. Näppäimistö, jossa kirjaimia korvattu numeroilla. Kai, K paikalla 2, A paikalla 6, I paikalla 4. (koodi 4: 264)

Lukko 4. Koodi 4 : 264 avaa EA-laukussa olevan lukon. EA-laukussa on sisällä purkkeja, joihin on kirjoitettu eri lääkeaineita. Purkkeja on enemmän kuin numeroita tarvitaan. Purkkien pohjassa on myös numerot.

Matkalaukussa on myös housut, joiden taskussa on lappu, Milläköhän kynäilin tämän?. → tämä viittaa pöydällä olevaan kynäpurkkiin, jossa on tekstiä sisältävä erikoiskynä. → kynästä on ympyröity tietyt lääkeaineet järjestyksessä, jotka ovat samat kuin purkeissa. Koodi 5: 763

Lukko 5. Koodi 5: 763. avaa sammutuspeitteessä olevan lukon. Sammutuspeitteen sisältä tulee lista koordinaatteja, joiden mukaan tulee piirtää viivoja seinällä olevalle taululle. Piirretyt viivat muodostavat koodin: 682 = koodi 6.

Lukko 6. Koodi 6 = 682 aukaisee lippaassa olevan lukon. Lippaasta tulee pilli, jolla tulee juoda tyhjäksi pöytää kiinnitetty pullo. Pullon pohjasta näkyy viimeinen koodin, joka avaa oven. Koodi 7 = 5863

Lukko 7. Oven lukko. Koodi =5863. Vartio poistuu huoneesta

Loppukysymys. Vartion poistuessa huoneesta kysytään heiltä vielä yksi kysymys liittyen huoneen seinällä olleeseen julisteeseen.