Huolellinen valmistautuminen partiokisoihin on onnistuneen kisakokemuksen kannalta yhtä tärkeää kuin vartionsa raahaaminen H-hetkellä kisakeskukselle. Kisoihin valmistautuminen takaa, että haastavatkin tehtävät onnistuvat ja reissussa ollaan oikeassa varustuksessa. Olemme koonneet tähän asiantuntijoiden vinkkejä onnistuneeseen kisavalmistautumiseen.

Aivan aluksi…

Ennen kisoihin lähtemistä kannattaa koota kisavartio ja katsoa, että kisapäivät 12.–13. syyskuuta sopivat kaikkien aikatauluihin. Vartio voi olla luonnollinen vartio tai sen voi nykyisten kisasääntöjen mukaan koota vaikka omista kavereista. Vartionjohtajana toimiva henkilö ilmoittaa kisavartionsa Kuksaan.

Tehtävät

Kisavalmistautuminen kannattaa aloittaa tehtäväluetteloon tutustumisella. Tehtävien nimet ovat kilpailusta vaihdellen melko suoria tai vähän haastavampia vihjeitä siitä, mitä tehtävässä tullaan tekemään. Vihjeitä ja ideoita tehtäviin kannattaa hakea netistä ja kirjastosta.

Näin käytetään tietokonetta vihjeiden hakemiseen.

Näin käytetään tietokonetta vihjeiden hakemiseen.

Tehtävien nimillä ei lähtökohtaisesti haluta ohjata harhaan, vaan auttaa vartiota kisavalmistelujen tekemisessä.

Tehtävät on jaettu viiteen osa-alueeseen tehtävien sisällön mukaan.

  • Kätevyystehtävissä rakennetaan tai askarrellaan jotain. Materiaalien ja työkalujen kirjo on valtava, joten melkeinpä mitä tahansa voi olla edessä. Olemme listanneet Varusteet-otsikon alle vinkkejä varusteisiin liittyen.
  • Suunnistustehtävät ovat yksi harvoista tapauksista, joissa vartio saa hajaantua partiokisoissa. Nuoremmissa sarjoissa vartio saa hajaantua kahteen osaan ja vanhemmissa sarjoissa kolmeen osaan. Alkulähteessä on jokaisessa suunnistustehtävässä käytössä hieman erilainen kartta, joten eri suunnistusmuotojen sääntöihin kannattaakin tutustua etukäteen. On hyvä esimerkiksi tutustua Suunnistusliiton sprinttisuunnistuksessa käytettyyn kiellettyjen kohteiden listaan. Näiden kohteiden yli tai alueelle ei siis saa liikkua!
  • Tietotehtävät vaihtelevat yleensä laidasta laitaan, mutta keskeistä on joko aiemmin tai kisoissa opitun tiedon soveltaminen. Tietoja saatetaan kysellä ihan visailun muodossa tai sitten tietoja joutuu soveltamaan erilaisissa käytännön tilanteissa. Kisoihin valmistautuessa on täysin luvallista lukea, päntätä, opiskella ja tankata tietoa itse kisoja varten. Lunttien ja kaikenlaiste tietoteosten käyttäminen kisoissa on kiellettyä.
  • Partiotaidot-osiossa testataan vartion yleistä kokemusta partiosta ja erätaidoista. Ruoka- ja ensiaputehtävät ovat kilpailujen klassikoita, mutta kisoissa on myös monenlaisia selviytymiseen, ryhmätoimintaan, maailmaan ja partioon liittyviä tehtäviä.
  • Yllätystehtävät ovat sanalla sanoen yllätyksiä. Tehtävät tuovat hauskaa vaihtelua perinteisiin kisatehtäviin ja ovatkin usein kilpailujärjestäjien villin mielikuvituksen tuotetta. Ei kerrota tässä kohtaa tämän enempää, jotta jännitys pysyy yllä loppuun asti.

On hyvä huomioida, että tehtävät, erityisesti moniosaiset tehtävät, on usein vaikea sijoittaa yksin yllä mainittuihin osa-alueisiin. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun pohtii mitä tehtävässä voitaisiin tehdä.

Varusteet

Oikean varustuksen pakkaaminen mukaan on keskeistä kisavalmisteluja tehtäessä. Kisoihin otetaan yleensä mukaan virallisen kilpailuohjeen määräämät työkalut ja tarvekalut. Hyvillä työkaluilla pärjää todella pitkälle. Esimerkiksi, jos peltisakset ovat tylsät, ovat tuskan huudot todennäköisiä – onneksi Alkulähteen suunnittelussa tehtiin alusta alkaen ei-peltisaksia-linjaus. Pienihampainen ja tarkka saha voi tehdä useasta kätevyystehtävästä huomattavasti helpomman (myös Alkulähteessä). Esimerkiksi Clas Ohlsonin myymä japanilainen saha on todettu erittäin hyväksi useissa kisoissa.

Tino harkitsee näiden sahojen pakkaamista mukaan kisoihin.

Tino harkitsee näiden sahojen pakkaamista mukaan kisoihin.

Kartoittakaa siis saatavilla olevat työkalut ja valitkaa niistä mielestänne sopivimmat mukaan. Kannattaa vielä ennen kilpailuja tarkastaa, että kaikki vartionne työkalut on huollettu ja kaikki osaavat käyttää niitä.

Alle on listattu varusteisiin liittyviä asioita, joita teidän on hyvä pohtia vartionne kanssa ennen kisoja. Mitään täysin oikeita vastauksia näihin kysymyksiin ei ole, joten vartionne valitsee itse sopivimmat varusteet mukaan.

1. Kannattaako tavaroiden määrästä tinkiä sen takia, että reppu painaisi mahdollisimman vähän?

Usein kisavarusteista keskusteltaessa keskitytään tavaroiden painoon. Mitä kevyempi reppu sitä helpompi sen kanssa on juosta ja sitä enemmän on voimia jäljellä koko päivän kävelemisen jälkeen.

Usein on kuitenkin perusteltua kantaa mukanaan hitusen enemmän työkaluja. Sopivilla työkaluilla saa helposti lisäpisteitä rakentelutehtävistä, jotka juoksunopeudessa ehkä menettää. Eli aina liiallinen paino ei välttämättä ole huono asia. Toisaalta suunnistustehtävissäkin pärjää painavammalla repulla, kunhan vaan suunnistaa erittäin tarkasti.

2. Kuinka paljon ja millaisia vaatteita kisaan tulisi ottaa mukaan?

Kisoihin kannattaa lähteä säähän sopivassa vaatetuksessa ja myös vaihtovaatteita kannattaa ottaa hieman mukaan. Päivällä tulee harvoin kylmä, mutta yörastilla tilanne on toinen. Lämpimät ja kuivat vaatteet (myös alusvaatteet) auttavat toimimaan tehokkaammin yörastilla, kun ei tarvitse palella turhaan. Ja kuten tiedetään, kisat usein ratkaistaan juuri yörastilla. Ota siis mukaan niin paljon vaatteita, että tiedät pystyväsi toimimaan mukavasti yörastilla.

3. Mitkä kengät jalkaan kisoihin?

Kenkien merkitys on valtava, koska kisoissa kävellään pitkiä matkoja. Valintaa tehdessä kannattaa tarkkailla kisaviikonlopun säätä sekä arvailla ennakkoon kisamaastoa (Alkulähteessä erittäin helppokulkuista).

Jos on luvattu kuivaa säätä ovat lenkkarit tai maastojuoksukengät erinomaiset. Märässä säässä taas gore-tex-lenkkarit tai vaelluskengät ovat hyvät. Lenkkareissa on vaikea tehdä valintaa kalvotetun ja kalvottoman kengän välillä. Jos on erittäin märkää, gore-tex-kengät myös kastuvat ja niiden kuivumisessa kestää huomattavasti kauemmin kuin kalvottomissa kengissä.

Suunnistuskengät ovat myös yleinen näky pt-kisoissa, mutta Alkulähteen järjestäjät eivät niitä henkilökohtaisesti suosittele. Nastalenkkarit taas ovat erittäin hyvä vaihtoehto suunnistuskengille.

Jalat avoimeksi jättäviä kenkiä kannattaa välttää, jottei metsäisemmillä taipaleilla satu vahinkoja.

4. Millainen majoite ja makupuussi mukaan kisoihin?

Yörastilla on kisasääntöjen mukaan tehtävätön aika, jolloin kaikkien on mahdollista levätä. Yöpymistä varten kannattaa ottaa omalle vartiolle sopiva majoite ja sopiva määrä erilaisia yöpymisvarusteita. Kaverin kanssa samassa makuupussissa nukkumista kannattaa kokeilla ainakin kerran, mutta ei se kyllä mukavaa ole (vinkki vinkki). Myös kaikki vaatteet päällä makuupussissa nukkuminen on toimiva taktiikka, jos haluaa ottaa mukaan sen kevyemmän pussin.

Jos kisoissa ei ole tehtävätöntä aikaa, voi pohtia makuupussien tarpeellisuutta. Alkulähteessä niiden mukaan ottaminen on kuitenkin hyvin suositeltua, joten valitkaa vartiollenne sopivin makuupussivaihtoehto.

Matias haluaisi jo nukkumaan.

Matias haluaisi jo nukkumaan.

5. Millainen keitin mukaan kisoihin?

Ruuanlaitossa hyvä keitin on aa ja oo. Jos vain mahdollista, kannattaa kaasukeitintä aina suosia ennemmin kuin sinolikeitintä. Tähän on ainakin kaksi syytä: 1. kaasukeitin ei nokea kattiloiden pohjia niinkuin sinoli tekee (kattilat on vaikea puhdistaa kisoissa) ja 2. kaasukeitin lämmittää huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin ja keittimen tehoa on helpompi säädellä. Jos kuitenkin käyttää sinolikeitintä, on hyvä varata mukaan esimerkiksi muutama nenäliina tai vastaavaa paperia, jolla voi helposti puhdistaa suurimmat noet kattilan pohjasta. Samaa kikkaa voi käyttää kattilan puhdistukseen, joskin tämä ei ole taaskaan kauhean ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Ruoanlaittovälineistä kannattaa ehdottomasti olla mukana terävä veitsi, lasta, vispilä ja pieni leikkuulauta. Näitä harvoin mainitaan varusteluettelossa, mutta ne usein auttavat tehtävien tekemisessä.

6. Millainen lamppu mukaan kisoihin?

Yörastilla lamppu on ehdoton, ja otsalamppu on suositeltava kapistus. Otsalamppu vapauttaa molemmat kädet tehtävien tekemiseen. Tästä ei kannata keskustella sen enempää.

Eväät

Kisoihin kannattaa varata riittävä määrä eväitä mukaan, koska ruokarastien antimilla harvoin pötkitään pitkälle.

Kuten muiden varusteidenkaan kanssa, kisaeväsiin ei ole kaikille vartioille sopivaa ohjetta. Kannattaa suunnitella vartion kanssa yhdessä mukaan otettavat eväät, ettei jokainen ota mukaan mitä sattuu. Olemme huomanneet, että eväiden hankkiminen yhdessä lisää joukkuehenkeä, kun voi porukalla hypettää herkkueväitä!

Alle olemme keränneet muutamia vinkkejä eväihin liittyen. Voit olla niiden kanssa joko eri tai samaa mieltä.

Jos kukkaro ei kiristä liikaa on erittäin kannattavaa ostaa valmiita retkiruokia, joihin täytyy lisätä vain vesi. Tällöin yörastilla ei kulu hirveän paljon aikaa ruuan valmistamiseen ja kattilat pysyvät puhtaina tehtäviä varten.

Lauantaipäiväksi kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi voileipiä tai vastaavaa ruokaa. Voileivät eivät säily kovin hyvin sunnuntaille, joten sitä varten kannattaa varata muuta syötävää. Riisikakut ovat esimerkiksi mukavaa mutusteltavaa, jos niistä sattuu tykkäämään. Alkulähteen järjestäjät kuulleet yhdeltä vartiolta, että muna-juusto-leivät ovat parasta kisäevästä. Neuvo menee ainakin tumelaisten kisavinkkipakkiin seuraavia kisoja varten.

Vaikka yksittäispakatut tuotteet eivät ole meidän maapallolle niin hyväksi, ovat ne kisoissa erinomaisen käteviä. Suklaa- ja myslipatukoita sekä muita vastaavia herkkuja on helppo syödä kävellessä, minkä lisäksi ne ovat usein ihan hyvän makuisiakin.

Juotavana on hyvä olla mehua tai urheilujuomaa. Pullon ei myöskään kannata olla liian suuri (noin yksi litra on ok), koska vettä on usein saatavilla rasteilta matkan varrelta. Näin vältytään turhalta ylimääräiseltä painolta repussa. Jos tiedät, että juot kisoissa paljon niin silloin kannattaa tietenkin kantaa suurempia määriä nestettä mukana.

Yörastin heikoilla hetkillä, kun jo väsyttää ja tekisi mieli nukkumaan, voivat hyvät eväät antaa vielä sen viimeisen voiman rippeen tehtävän loppuun suorittamiseen. Pohdiskelkaa siis vartionne kesken millä evässtrategialle aiotte lähteä liikkeelle.

Muita valmisteluja

Kisamaastoa voi arvailla hieman etukäteen, kun aluksi saa selville kilpailukeskuksen paikan. Myös tehtäväluettelosta voi saada vinkkejä kisamaastosta.

Seuraamalla aktiivisesti Alkulähteen viestintää saatte vinkkejä tehtävistä ja pysytte kärryillä järjestelyjen tilasta. Alkulähteen nettisivujen lisäksi käytössä on Facebook– ja Instagram-sivut. Kannattaa myös lukea kaikki vanhat uutiset ja käydä läpi aiemmat sosiaalisen median postaukset.