Antti Knuuti

Turun Metsänkävijät tuo partiotaitokilpailut nykyaikaan

Oletko EVP eli ei-vielä-partiolainen ja haluaisit kokea jotain unohtumatonta? Nyt se on mahdollista, sillä partiolippukunta Turun Metsänkävijät järjestää 12.–13. syyskuuta partiotaitokilpailun, joka on avoin kaikille osallistujille ympäri Suomen.

”Partiotaitokilpailut ovat polkeneet paikoillaan jo vuosia, joten haluamme tuoda niihin jotain uutta”, aloittaa kilpailun johtaja Vesa Arki. Alkulähde-kilpailussa asioita on pyritty tekemään hieman eri tavalla. Merkittävin uudistus lienee ei-vielä-partiolaisten eli EVP:iden mukaan ottaminen. ”Miksi järjestää upeita elämystapahtumia vain partiolaisille?”, kysyy Arki. “Toisaalta viime vuosina muutamissa kilpailuissa on kokeiltu uusia juttuja, esimerkiksi myös viime SM-talvikisoissa Louhessa saivat EVP:t kisata avoimessa (liilassa) sarjassa”, Arki jatkaa.

Toisin kuin Louhessa, Alkulähteessä EVP:t saavat kisata kaikissa sarjoissa. “Saimme hyvin aikaisessa vaiheessa palautetta kisaajilta siitä, että he toivoivat, että EVP:t saisivat kisata myös muissa sarjoissa kuin liilassa, joten päätimme toteuttaa heidän toiveensa. Piirin mestaruudesta ei voi tietenkään kilpailla kuin kokonaan partiolaisista muodostettu joukkue, mutta TuMen 90-vuotisjuhlakilpailun voitosta kisaavat partiolaiset ja EVP:t rinta rinnan”, jatkaa Arki. Samalla kannalla on myös ”partiomestari” Antti Knuuti, jonka mielestä paras tapa esitellä partioharrastusta on ottaa kaverit mukaan tositoimintaan.

Knuuti tunnetaan aktiivisena kilpailijana, mutta myös kilpailujen laatijana. Hänen kynästään on syntynyt muun muassa Partiomestari-TV-sarjan tehtävät, joita varten hän laati kokonaan uuden kisakonseptin. Uusia ideoita halutaan hyödyntää nyt myös Metsänkävijöiden 90-vuotisjuhlakilpailussa, ja Alkulähteen tekijät pyysivätkin Knuutia laatimaan kisaansa yhden kokonaan uudenlaisen tehtävän. ”En edes muista milloin viimeksi pt-kilpailuissa olisi päässyt käyttämään omaa luovuutta – kaikki on käsikirjoitettu etukäteen aivan liian tarkasti”, pohtii Knuuti arvoituksellisesti laatimaansa tehtävää. Myöskään Arki ei paljasta koko tehtävää, mutta vinkkaa sen verran, että kyseessä on kätevyystehtävä, jonka vartiot saavat suunnitella itse. ”Saatiin juuri sellainen tuore näkemys perinteiseen rakentelutehtävään mitä toivottiinkin!”, toteaa Arki tyytyväisenä.

EVP:iden mukaan ottaminen ja kaikenlaiset muutkin uudistukset ovat Knuutin mielestä enemmän kuin toivottuja, jotta paikoin hieman vanhentunut pt-kilpailukonsepti palvelisi paremmin nykyajan vaatimuksia ja tietysti myös kaiken partiotoiminnan taustalla olevaa partio-ohjelmaa. ”Maailma muuttuu, pt-skabat ei – mahtaa olla täydellinen konsepti, kun pysyy vuosikymmenestä toiseen aivan samanlaisena”, naurahtaa Knuuti. Hän toivookin, että Alkulähde-kilpailussa nähdään paljon tulevia kisajärjestäjiä, jotta hyvät ideat ja uudistukset välittyvät eteenpäin ja kisakonseptia saadaan siten kehitettyä.