Pullautus- ja suunnistuskartta samassa kuvassa

Pullautus on muutakin kuin hiivaa ja jauhoja

Alkulähteen viestintä haastatteli kilpailun ratamestari Antti Karhusta, joka on kunnostautunut kisailun ohella myös suunnistusmetsässä.

Antti, mikä on pullautus?

Moikkamoi. Pullautuskartta on uudehkon karttapullautin-ohjelmiston tuottama kartta. Ohjelmalle annetaan nippu laserkeilausdataa ja ulos tulee ehta kartta.

Nyt tuli monta vierasta sanaa. Selittäisitkö tarkemmin?

Laserkeilaus on siis menetelmä, jossa ammutaan lasersäteitä kohteeseen ja anturit taltioivat ammunnan perusteella pinnanmuotoja. Lasermittausaineisto annetaan karttapullauttimen prosessoitavaksi ja kun sekaan sotketaan hieman maastodataa, saadaan pullautuskartta.

Voiko sen syödä?

Jos tulostat sen kakun päälle, niin mikä jottei.

Kelpaako pullautuskartta sitten suunnistukseen?

Jo vain! Kartan kanssa on ihan mahdollista suunnistaa. Kartan tekotavasta johtuen se ei ole aivan yhtä tarkka kuin tavallinen suunnistuskartta. Pullautuskartassa ei ole esimerkiksi kaikkein pienimpiä polkuja ja kaikkia kiviä. Kartasta saattaa puuttua myös muita suunnistuskartasta tuttuja kohteita.

Voiko pullakarttaan tutustua jossain ennen kisoja?

Saimme käsiimme Louna-Jukolan maastosta tehdyn pullautuskartan, kas tässä. Ja tässä vieressä on kuva Jukolassa käytetystä suunnistuskartasta. Näitä vertailemalla saa hieman käryä siitä, mistä pullautuskartassa on kyse.

Saako Alkulähteessä pullaa?
Hyvä idea. Täytyy harkita asiaa.

Osa Louna-Jukolan alueesta tehdystä pullautuskartasta.

Osa Louna-Jukolan alueesta tehdystä pullautuskartasta.

Osa Louna-Jukolan suunnistuskartasta.

Osa Louna-Jukolan suunnistuskartasta.